Näe ja koe Loviisa
Loviisa on viihtyisä, kaksikielinen, vajaan 15 000 asukkaan tunnelmallinen pikkukaupunki itäisellä Uudellamaalla.
Asuntomessuvierailu Loviisan on oivallinen tilaisuus kokea sekä uutta että vanhaa kaupunkikulttuuria. Messualue esittelee asumisen ja rakentamisen tuoreimmat trendit, Loviisan kaupunki puolestaan hurmaa kävijänsä vanhoilla taloillaan ja historiallisella tunnelmallaan.
Vinkkejä Loviisan-vierailuun löydät myös tästä esitteestäAvautuu uuteen ikkunaan.
Ihana Loviisa kutsuuAvautuu uuteen ikkunaan
Loviisaan on helppo matkustaa valtateitä pitkin, sillä kaupunkia halkovat sekä valtatie 7 että valtatie 6. Helsingistä Loviisaan on alle 90 kilometriä, Kotkasta 46 kilometriä.
Asuntomessualue sijaitsee aivan Loviisan keskustassa, meren rannalla. Messuportilta on Loviisan torilleAvautuu uuteen ikkunaan vajaa kilometri, ja Loviisanlahden ylittävää uutta kävelysiltaa pitkin pääset messualueelta suoraan vanhaan kaupunkiin ja Laivasillan alueelleAvautuu uuteen ikkunaan.
Ruokaa, juomaa, shoppailua ja tapahtumia
Messupäivän jälkeen on mukava istahtaa kahvilan tai ravintolanAvautuu uuteen ikkunaan pöytään nauttimaan sekä herkuista että miljööstä – monet loviisalaiskuppilat kun sijaitsevat kauniissa ja tunnelmallisissa vanhoissa rakennuksissa. Loviisan keskustan pienissä putiikeissa ja erikoisliikkeissäAvautuu uuteen ikkunaan saat henkilökohtaista palvelua.
Asuntomessujen lisäksi Loviisassa tapahtuu kesällä paljon muutakin mukavaa. Tarkista tapahtumat kaupungin tapahtumakalenteristaAvautuu uuteen ikkunaan.
Ja koska päivässä et mitenkään ennätä nähdä ja kokea kaikkea, Loviisaan on aivan pakko jäädä yöksi. MajoitustaAvautuu uuteen ikkunaan löytyy keskustasta, merenrannalta ja maaseudulta.
1700-luvun historiaa maalla ja merellä
Loviisan keskustan nähtävyydet otat haltuusi näppärästi Asuntomessuvierailun yhteydessä.
Messuporttia vastapäätä on Bastion Ungern, joka rakennettiin 1750-luvulla osaksi Loviisan maalinnoitusta. Linnoitusten rakentamiseen ja luontoon voit tutustua Ungernilta alkavalla noin kahden kilometrin mittaisella opastetulla EhrensvärdinpolullaAvautuu uuteen ikkunaan. Pienen koukkauksen päässä reitiltä on Loviisan kaupungin museon KomendantintaloAvautuu uuteen ikkunaan, vuonna 1755 rakennettu talokaunotar kiinnostavine kokoelmineen. Museon erikoisnäyttely esittelee 1700- ja 1800-lukujen ruokakulttuuria.
Laivasillan alueelta löydät toisen kiinnostavan museon, Loviisan merenkulun historiasta kertovan MerenkulkumuseonAvautuu uuteen ikkunaan. Svartholman merilinnoitukseenAvautuu uuteen ikkunaan pääset Laivasillalta lähtevällä yhteysaluksellaAvautuu uuteen ikkunaan. 1700-luvun linnoitus on kuin Suomenlinna pienoiskoossa.
Myllyharjun historiallinen kävelyreittiAvautuu uuteen ikkunaan ulottuu Loviisan kirkolta Plagenin uimarannalle. Reitin varrella on muun muassa vanha tuulimylly, lasten liikuntapaikka ja viehättävä Kukkukiven näköalatorni.
Pienen ajomatkan päässä paljon nähtävää
Nähtävää riittää myös keskustan ulkopuolella. Strömforsin ruukkiAvautuu uuteen ikkunaan on toinen Asuntomessujen virallisista oheiskohteista. Tunnelmallinen Pernajan harmaakivikirkkoAvautuu uuteen ikkunaan rakennettiin jo 1400-luvulla. Malmgårdin kartanoAvautuu uuteen ikkunaan on erikoistunut luonnonmukaiseen viljelyyn. Kartanolla on oma panimo ja puoti. 1800-luvulla rakennettuun päärakennukseen voi tutustua linnakierroksilla, joita järjestetään sekä keräilyryhmille että tilausryhmille.
Merellinen RönnäsAvautuu uuteen ikkunaan on monipuolinen vapaa-ajanalue. Rönnäsissä voit golfataAvautuu uuteen ikkunaan, kalastaa ja nauttia ulkoilusta sekä pistäytyä SaaristomuseossaAvautuu uuteen ikkunaan.
Kuningattaren kaupunki
Vuonna 1745 perustettu Loviisa oli aluksi nimeltään Degerby, mutta sai 1752 nimen Loviisa. Tuolloin Ruotsin kuningas Aadolf Fredrik vieraili kaupungissa ja nimesi kaupungin puolisonsa, kuningatar Loviisa Ulriikan mukaan. Siksi Loviisaa kutsutaan myös kuningattaren kaupungiksi.
Nykyään Loviisa on pinta-alaltaan suurempi kuin Helsinki, Vantaa ja Espoo yhteensä eli siellä on tilaa asua ja harrastaa. Monet sinne muuttaneet kertovat arvostavansa luontoa ja merta, edullista asumista ja luovaa tunnelmaa.
Elämä vuosisataisessa ympäristössä jatkuu vanhoja perinteitä kunnioittaen, mutta tulevaisuuteen katsoen.